Als sterven naderbij komt en de zorg voor de mantelzorger teveel wordt, kan er voor cliënten van Wilgaerden een beroep gedaan worden op deze waardevolle groep vrijwilligers. De cliënt kan op deze manier in de vertrouwde omgeving blijven.
Vrijwilliger Joan aan het woord
"Ik was niet bekend met deze vrijwilligersfunctie en wist voorafgaand ook niet zeker of ik het wel zou kunnen en of ik het wel wilde. Fijn dat er goede begeleiding geboden wordt vanuit VrijwilligersNH, zowel voorafgaand als tijdens het vrijwilligerswerk.
Allereerst kregen we een training aangeboden. Dit gaf mij de tools in handen. Er werd een goed beeld gegeven hoe het in zijn werk gaat; wat je kunt verwachten en hoe je met bepaalde situaties om kunt gaan. Ook kregen we een trolley vol spullen - een waakkoffer - met hierin o.a. een gedichtenbundel, een mandala kleurboek, een speaker voor het afspelen van muziek, een fleecedekentje, nagellak en olie voor een hand- of voetmassage. Hiermee kun je echt alle kanten op."
"De eerste keer werd ik ingezet op locatie Westerhaven, waar ik tevens op woensdag en donderdag als vrijwilliger werk op de dagbesteding. De betreffende cliënt kende ik al. Dat was wel prettig. Maar ook als dit niet zo is, krijg je vooraf achtergrondinformatie. Deze informatie geeft mij handvatten voor gesprek. Bij ieder bezoek pak ik er dan iets anders uit."
Interesse tonen in iemands verhaal
"Het gaat met name om het contact maken en interesse tonen in iemands verhaal. En verhalen hebben de ouderen zeker. Ik vind het heerlijk om te luisteren en zij praten meestal graag, met name over vroeger. Mocht de cliënt niet of moeizaam kunnen praten, dan lees ik graag voor of luisteren we samen naar muziek. Een keer begon ik mee te zingen, waarop de reactie “Nou, dat hoeft nou ook weer niet hoor.” volgde. Ouderen zeggen gewoon wat ze denken. Dat vind ik juist heel mooi."
“Als VPTZ vrijwilliger heb ik de tijd om in alle rust persoonlijke aandacht te geven, want daar kom ik speciaal voor.”
"Je komt in iemands vertrouwde omgeving. Door het persoonlijke contact bouw je - ook al is het soms maar voor korte tijd - toch een band op. De situatie kan snel achteruit gaan, waardoor de cliënt ook kan veranderen. Het bezoek is dan ook iedere keer anders.
Als iemand plotseling overleden is waarvan je het niet had verwacht, daar moet je wel aan wennen. Sterven hoort bij het leven. Je moet het los kunnen laten, daar groei je in. Er is nog nooit een cliënt overleden op het moment dat ik er was. Vaak gebeurt dit toch 's nachts."
Dankbaar werk
"Het is ontzettend dankbaar werk, waarbij je niet alleen steun biedt aan de cliënt door er voor hem/haar te zijn, maar ook aan de naasten doordat zij weten dat jij er bent. En voor de zorgmedewerkers is het natuurlijk ook fijn dat er een vrijwilliger is die speciaal langskomt om in alle rust persoonlijke aandacht te geven. Het belangrijkste is dat je als vrijwilliger beschikt over een empathisch vermogen. Dat je om mensen geeft en laat zien: ik ben er voor je."
“Je biedt niet alleen steun aan de cliënt door er voor hem/haar te zijn, maar ook aan de naasten doordat zij weten dat jij er bent.”
"Eenzaamheid vind ik verschrikkelijk, dat gaat me écht aan het hart. Er zijn natuurlijk verschillende vormen van eenzaamheid. Niemand mag eenzaam en alleen sterven. In de laatste levensfase moet er iemand voor je zijn. Ik zet me daar als VPTZ vrijwilliger met liefde voor in."
"Samen tegen eenzaamheid."