Ontspanning en dagelijks contact
Ontspanning, plezier beleven aan een verhaal, genieten van de sfeer, gesprekken en contact met anderen, dat is waar het om gaat. Voorlezen of verhalen vertellen kan een middel zijn om met elkaar in gesprek te komen. Het kan helpen het dagelijkse contact vorm te geven en het isolement van sommige cliënten te doorbreken. Het bevordert het welzijn en de taalvaardigheid van cliënten.
Samen met de Westfriese Bibliotheken en Bibliotheek Hoorn bieden we voorlezen aan ouderen en mensen met een beperking aan. Als taalvrijwilliger ga je in kleine groepjes of individueel op locatie of in de bibliotheek aan cliënten voorlezen of verhalen vertellen. We bieden verschillende mogelijkheden.
Luisteren in je leunstoel
Samen met de Westfriese Bibliotheken bieden we op locatie van Wilgaerden luisteren in je leunstoel aan. Eén keer per week ga je met één of twee andere vrijwilligers in kleine groepjes korte verhalen, zoals columns, voorlezen en bespreken met ouderen die het fijn vinden om naar verhalen te luisteren. Bij de Westfriese Bibliotheken ligt een pas speciaal voor jou om boeken te lenen die geschikt zijn om uit voor te lezen. De Westfriese Bibliotheken verzorgt ook een training voor jou en andere vrijwilligers voor ‘Luisteren in je leunstoel’.
Voorleeskracht(en)
Bibliotheek Hoorn en de Westfriese Bibliotheken biedt in samenwerking met VrijwilligersNH, Gemeente Hoorn en Gemeente Medemblik de activiteit Voorleeskracht(en) aan op locaties van Wilgaerden en LeekerweideGroep, of thuis bij individuele cliënten. De Westfriese Bibliotheken traint jou en andere vrijwilligers en verzorgen de boeken. Het persoonlijk contact met de cliënten wordt vergroot en luister en taalvaardigheden wordt in stand gehouden.
Hip met taal
Samen met de Westfriese bibliotheken bieden we in de bibliotheek voor mensen met een beperking een lees-en-taalactiviteit aan. Wekelijks op woensdagmiddag ga je met een groepje cliënten naar de bibliotheek. Samen met een vrijwilliger van de bibliotheek ga je gericht met taal en leesactiviteiten aan de slag. De cliënten komen zo in aanraking met de bibliotheek, boeken, taal en bezoekers.